Idą Święta

Picture of Redakcja Cabrio Magazyn
Redakcja Cabrio Magazyn
18 grudnia, 2019r.

Podobne z tej kategorii

c493799bc0724a0bd6f360802f087551-1
BMW Skytop Concept. Luksusowa Targa w limitowanej serii
bentleybaturconvertiblemullinercoachbuildengineeringcar0-5
Pierwsze spojrzenie na Bentley Batur Convertible 2025. Oszałamiające pożegnanie z wyjątkowym silnikiem
Zrzut-ekranu-2023-11-13-o-15.09
AUDI TT FINAL EDITION czyli koniec ikony designu
Spending,Great,Time,In,Convertible
MANAGER DS. SZCZĘŚCIA I POZYTYWNYCH WIBRACJI Z PARTNERAMI

Święta Bożego narodzenia to cudowny czas, kiedy możemy trochę zwolnić i spotkać się z tymi, dla których nie mamy czasu w ciągu „zabieganego roku”. A takie spotkania są najprzyjemniejsze, kiedy na stole gości coś pysznego.

W naszej narodowej tradycji, podczas Świąt stoły się „uginają”, a na samą Wigilię każda gospodyni domowa – albo gospodarz oczywiście – dwoi się i troi, aby nie zabrakło 12 potraw. Jak jednak pogodzić tradycyjną kuchnię z nowoczesnym podejściem do odżywiania? Jak po świętach nadal cieszyć się wypracowaną sylwetką? Kapusta z grzybami, pierogi, zupa grzybowa, karp smażony, a na deser, makowiec. Nie każdy z nas lubi „to wszystko” i nie zawsze się dobrze czujemy po zjedzeniu tych potraw. Ale przecież nie wypada nie zjeść, będzie źle widziane.

Ale spokojnie, jest rozwiązanie!

Przede wszystkim zdrowy rozsądek. Żyjemy w czasach, kiedy wszystko musi być naj…. najmodniejsze, najładniejsze, a przecież chodzi o to aby smakować „dzieciństwo” i przy tym czuć się dobrze. Przygotowując tradycyjne potrawy nie zapominajmy więc o tym jak gotujemy na co dzień – można przecież zastąpić sposób obróbki potraw, zamieniając chociażby  tłuszcze do smażenia na te zdrowsze, ciężkie śmietany na jogurty oraz co ważniejsze wprowadzić więcej warzyw, starając się pomieszać tradycję z nowoczesnością.

Nie przejadajmy się. Święta to czas spędzany w większości przy stole, więc róbmy sobie przerwy w biesiadowaniu, które są zbawienne dla prawidłowego trawienia – warto wtedy wyjść na spacer, odpocząć, a może i nawet trochę zgłodnieć. Podczas spożywania nakładajmy takie porcje jedzenia, aby spróbować wszystkiego, a jednocześnie nie mieć uczucia ciężkości – najlepszą zasadą jest mieć na talerzu tyle jedzenia ile mieści się w naszej garści.

Pamiętajmy również o piciu wody – najlepiej z cytryną. Przyspieszy ona trawienie i pomoże czuć się lepiej.

I najważniejsze, jeżeli czegoś nie lubimy, bądź wiemy że nie możemy, nie jedzmy – nasze zdrowie pomimo wszystko jest najważniejsze.

Wigilia jest tylko raz w roku, więc nie ma co wpadać w panikę, jedzmy ale z umiarem i cieszmy się tym magicznym czasem. Wszystkiego co najzdrowsze, najsmaczniejsze dla wszystkich cabrio pozytywnie zakręconych.

#mocnacodzień

Najbliższe wydarzenia